Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Mrkvovo-celerový salát pro vegany: vynikající náhrada za sváteční bramborový salát

7.5 min
2 porce
mrkvový salát

Potřebujeme: 

  • 1 menší celer (cca 200 g)
  • 2 sladší mrkve (cca 200 g)
  • 1 lžíci sušeného česneku (příp. sušené cibule)
  • 4 lžíce veganské majonézy (příp. bílého jogurtu – tehdy je vhodný i pro děti od 1,5 roku) – cca 100 g
  • 1 cca 20cm cuketu (cca 200 g)
  • nasekanou pažitku
  • pár kapek citronu
mrkvový salát

Recept je velmi jednoduchý a vznikl jako reakce na požadavky mých klientů, kteří hledali sváteční salát bez brambor a vajíčka. Můj recept může být veganský, připravíš ho ultra rychle.

Jak na to?

1

Celer a mrkev očistíme a nastrouháme, celer nahrubo, mrkev najemno.

2

Přidáme sušený česnek a majonézu a promícháme. Tímto dostanou tvrdší celer a mrkev čas, aby nasákly chutěmi.

3

Mezitím nastrouháme cuketu. Pokud ji máme v bio kvalitě, strouháme ji spolu se slupkou. Cuketa je vodnatější, proto ji do salátu přidáváme až před podáváním. Zachová si tak křupavou strukturu.

4

Úplně na závěr přidáme nasekanou pažitku a pár kapek citronu.

TIP č.1: Salát je chutným doplňkem i k vařeným vajíčkům, rybě nebo jen tak narychlo k dobrému pečivu.

TIP č. 2: Pokud použijeme bílý jogurt, salát je vhodný i pro děti od 1,5 roku.

Výživové hodnoty na 1 porci (s majonézou):

437 kcal

1829 kJ

T:

37 g

B:

4 g

S:

20 g

V:

8 g

celerovy salat
celerový salát

Dobrou chuť! 😊

Teď navíc k ročnímu členství získáváš jako dárek naši kuchařku plnou zdravých receptů. Podívej se i na víc benefitů, které nabízíme našim premium členům.

dárek pro tebe
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor ve Fitshakeru

Jeden z prvních foodblogů na Slovensku My first cooking book zakládala ještě jako Henrieta Peškovičová. Henrietiny recepty jsou převážně bezmasé, celý blog je orientovaný na rychlou přípravu dobrého a vyváženého jídla pro celou rodinu. Po svatbě a narození dcerky Lindy nabízí Henrieta i jídla pro děti a jejich varianty v dospělácké úpravě. Snaží se propagovat nejen zdravý životní styl, ale i ekologický přístup k jídlu a zpracování odpadu, postupné soběstačnosti – můžeme pozorovat její budování bio zahrady, a to co nejvíce udržitelným způsobem. Henrieta Kundrátová je lektorkou zdravého vaření, kváskování a kuchyně bez masa. Sdílí svoje zkušenosti, jak využívat dary přírody mícháním čajových směsí a jak rozumně aplikovat individuální aromaterapii. Její recepty najdete i v publikacích Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči či Fitness diářích. Na její webstránce www.henrietapeskovicova.eu najdete v kontaktech odkazy na více než 300 receptů z její produkce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.