Ořechy
Ořechy a semínka jsou oblíbenou pochoutkou, ideální na mlsání i na zahnání hladu. Není však ořech jako ořech. Dnes si můžeme snadno pořídit nejen ty běžné, jako jsou vlašské ořechy, ale i různé exotické varianty. Je proto užitečné vědět, čím se liší, co obsahují a jak si vybrat ty, které jsou pro naše tělo nejvhodnější.
Pojďme se tedy společně podívat na tuto oblíbenou pochoutku!
Co najdeme v ořeších?
Ořechy lze v podstatě klasifikovat jako semínka, zejména stromů nebo luštěnin, jako je tomu například u arašídů. Mnohé, včetně kešu nebo vlašských ořechů, rostou jako semena plodů v kožovitých obalech, zatímco ty ostatní botanici řadí mezi tzv. „pravé ořechy“ – tvrdé, suché a rostoucí přímo na rostlině nebo keři. Do této skupiny patří například lískové ořechy nebo kaštany (ano, kaštany jsou botanicky také považovány za ořechy!).
Ořechy jsou oblíbené nejen díky své křupavé konzistenci a lahodné chuti, ale i pro obsah zdravých tuků – omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Obsahují také vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály.
„Dobré“ tuky
Tuky dělíme na nasycené a nenasycené podle obsahu mastných kyselin. Některé tuky jsou pro naše tělo vhodnější než jiné, což už jistě víte. Pokud si chcete osvěžit své znalosti o tom, jak tuky ovlivňují naše zdraví, na našem blogu najdete přehledný tahák na téma tuků a olejů.
Ořechy obecně patří mezi potraviny s vysokým obsahem správných – nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3 a omega-6. Díky vysokému obsahu tuků však mají i vyšší kalorickou hodnotu, proto bychom je měli konzumovat s mírou. Přesto by v našem jídelníčku neměly chybět, protože omega-3 a omega-6 pozitivně ovlivňují naše zdraví.
Takové zdroje „dobrých“ tuků snižují hladinu LDL cholesterolu a naopak zvyšují hladinu HDL cholesterolu, který má pro tělo ochranný význam. Pomáhají chránit cévy před rozvojem aterosklerózy a snižují kardiovaskulární riziko.
Jaké ořechy známe?
Existuje obrovské množství druhů ořechů. Podívejme se na 10 nejběžnějších a nejoblíbenějších, s ohledem na obsah omega mastných kyselin, cukrů a dalších živin.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou v našich končinách nejběžnějším druhem – dají se snadno koupit i vypěstovat a jsou vhodné pro široké využití. Vlašské ořechy obsahují vysoký podíl omega-3 a 6 mastných kyselin, najdeme v nich však také vitamín E, B9 a určité množství bílkovin.
Na 100 g vlašských ořechů připadá 15,23 g bílkovin a 13,71 g sacharidů.
Mandle
Mandle jsou oblíbenou pochoutkou, ale také součástí sladkostí a dezertů. Botanicky představují zvláštní skupinu, protože někteří autoři mandle řadí k ovoci, běžně je však zařazujeme mezi ořechy. Mandle se mohou pyšnit vysokým obsahem bílkovin – 21,15 g bílkovin na 100 g, ale také obsahem nenasycených mastných kyselin a minerálů jako železo, fosfor a draslík. Na 100 g mandlí připadá také 21,55 g sacharidů.
Kešu
Kešu díky své jemné konzistenci slouží nejen jako oblíbený snack, ale i jako složka veganských dezertů (protože po namočení krásně změknou a dobře drží tvar). Kešu jsou ořechy s nejvyšším obsahem sacharidů – obsahují 30,19 g sacharidů na 100 g. Kromě toho obsahují také 18,22 g bílkovin na 100 g a dostatek železa.
Lískové ořechy
Lískové ořechy obsahují kromě omega-3 a 6 mastných kyselin také vysoké množství vitamínů A a E.Na 100 g lískových ořechů připadá 14,95 g bílkovin a 16,7 g sacharidů.
Pekanové orechy
Pekanové ořechy patří k těm novějším a modernějším druhům. Mají výbornou chuť a představují jemnější verzi klasických vlašských ořechů. Obsahují vysoký podíl omega-3 a 6 mastných kyselin a také vitamíny – konkrétně A a E .Na 100 g obsahují pekanové ořechy pouze 9 g bílkovin a 14 g sacharidů, což z nich činí jedny z ořechů s celkově nejnižším obsahem sacharidů.
Arašídové ořechy
Arašídové ořechy technicky spadají mezi luštěniny, ale pyšní se nejvyšším obsahem bílkovin ze všech ořechů – na 100 g poskytují až 25,8 g bílkovin. Najdeme v nich také 16,13 g sacharidů na 100 g a bohatou dávku polyfenolů, antioxidantů, flavonoidů a aminokyselin.
Para ořechy
Para ořechy, známé také jako brazilské ořechy, patří k těm nejchutnějším. Mají velké plody, takže stačí sníst jen pár kousků. Kromě omega-3 a 6 mastných kyselin obsahují také selen. Na 100 g para ořechů připadá 14 g bílkovin a 12 g sacharidů.
Pistácie
Pistácie mají dobrý poměr nenasycených mastných kyselin a vědci je často doporučují jako součást racionální výživy. Na 100 g pistácií připadá 20,16 g bílkovin a 27,17 g sacharidů, což z nich činí po kešu druhé ořechy s nejvyšším obsahem sacharidů.
Makadamové ořechy
Makadamové ořechy pocházejí z Austrálie a pyšní se specifickou chutí. Kromě nenasycených tuků obsahují také mnoho vitamínů a minerálů – zejména vitamín B1, hořčík, mangan a měď. Na 100 g makadamových ořechů připadá pouze 8 g bílkovin (což je nejméně ze všech) a 14 g sacharidů.
Piniové ořechy
Piniové ořechy jsou nedoceněné, a přitom se ideálně hodí k přípravě pesta a salátů. Obsahují vápník, vitamíny E a K. Na 100 g piniových ořechů připadá 14 g bílkovin a cca 13 g sacharidů.
✨ Naplánuj si úspěšný rok s Fitshaker diářem 2025! ✨
Ať jsou tvé dny plné zdraví, pohybu a radosti. Fitshaker diář tě provede cestou ke zdravějšímu a spokojenějšímu životu. Najdeš v něm prostor pro své cíle, užitečné tipy, inspirativní citáty a každodenní motivaci.
🎯 Začni rok 2025 s plánem a splň si své sny!
➡️ Objednej si diář na Fitshaker e-shopu ještě dnes!
ZDROJE:
https://www.health.harvard.edu/nutrition/quick-start-guide-to-nuts-and-seeds
https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-nuts
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nuts
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323042#six-most-healthful-nuts
Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.